Jim Beam Black Bourbon

Jim Beam Black Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Jim Beam Black
Kentucky Straight
Bourbon Whiskey
Około czterech dodatkowych lat potrzebuje bourbon Jim Beam aby z white zmienić się w wersję Black. Przepaść czasowa warta zachodu! Przez te osiem lat Jim Beam nabrał lekkości w smaku. Jest słodszy, charakterystyczny dla bourbonów karmelowy wyraz jest mocno wyrazisty.

Przy pierwszym łyku bardzo wyczuwalna jest także wanilia. To one są wyznacznikiem smaku Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Czas sprawił, że mamy do czynienia z alkoholem o mocy 43%. Odnosi się wrażenie, że jest zupełnie niewyczuwalna.

Bourbony Jim Beam posiadają wysokie noty na świecie. Śmiałkowie stawiają je za wzór tego typu trunków. Spełniające restrykcyjne normy ustanowione w 1964 roku przez Kongres Stanów Zjednoczonych. Określana jako najbardziej amerykański smak. Jak w każdym temacie trapiącym Ziemian i ta kwestia rozbija się o gusta i własne poglądy. Tak i kwestia czasu leżakowania w dębowych beczkach pozostaje szeroko dyskusyjna.

Mnie odpowiada starsza wiekiem odmiana Jim Beam. Być może nie stanowi ona do końca opcji standard (wielu smakoszy bourbona twierdzi, że prawdziwy smak osiąga się zaraz po wymagalnej beczkowej kwarantannie, a dłuższe leżakowanie powoduje ingerencje beczkowego dębu), osobiście doceniam starszy wiekiem Black.

W mojej kolekcji znalazł się egzemplarz w tradycyjnej butelce Jim Beam, kwadratowy kształt z zaokrąglonymi krawędziami i brzegami. Do takiej samej rozlewany jest między innymi Jim Beam White. Od pewnego czasu dostępna jest też nowa, smuklejsza butelka. Moja stoi obok białego Jima i obie stanowią początek serii, do której brakuje choćby Rye Whiskey, Choice Green Label czy też Red Stag.
___
Alkohol szkodzi zdrowiu
Tekst archiwalny z 09.10.2011

Popularne posty